Chia in my heart

Chia in my heart


Du har kanskje lagt merke til at vi i Run & Relax-gjengen er veldig glade i sunne, smakfulle alternativer som en deilig grøt, frisk juice eller smakfulle smoothies? Her på bloggen finner du masse deilige oppskrifter du kan følge til punkt og prikke, eller lage dine egne versjoner av (det pleier jeg å gjøre!). En ingrediens som ofte går igjen er chiafrø. Derfor tenkte jeg å dele hvorfor chiafrø kalles en ”superfood” og hvordan du enkelt kan bruke frøene.

Hva er chiafrø?

Disse grå frøene med sin nøytrale smak kommer fra en Sør-Amerikansk blomsterplante i myntefamilien. De er spesielt rike på kostfiber (34.1 g per 100 g) og har også relativt høyt proteininnhold per 100 gram (ca. 19 g). Ettersom helseeffektene av chiafrø er forholdsvis udokumenterte vil jeg ikke rope så høyt om hvor supert det er, men for vegetarianere og veganere kan chia være en viktig kilde til omega-3-fettsyrer.

Verdt det

Frøene kan kanskje virke litt dyre ved første blikk. En pose koster mellom 40 og 80 kroner, litt avhengig av hvor du kjøper og størrelse, men disse frøene er drøye i bruk! Selv om jeg bruke chia ofte kan posen min på 270 gram holde i 1 måned og vel så det. Jeg kjøper bare frøene mine på dagligvarebutikken.

Selv om de påståtte fordelene med chiafrø ikke akkurat er vitenskapelig, tungt dokumentert av, er det ikke ensbetydende med at de ikke er sunne likevel! Personlig liker jeg å bruke chiafrø som en kilde til kostfiber og omega-3-fettsyrer og til å skape ønsket tekstur på maten min. Visste du forresten at tekstur på maten har veldig mye å si for hvorvidt du liker den eller ikke? Vel det har den, og det er like viktig som smak, duft og utseende på det vi skal putte i munnen. Når det gjelder smak så smaker ikke disse frøene så veldig mye, men det er heller ikke hovedpoenget. Fordi frøene er nesten smakløse kan du bruke de med hva som helst av mat. Du kan blant annet bruke dem til å få en tykkere konsistens på puddinger, ulike typer grøt, smoothies eller skape ”crunchy” effekter ved å bruke den som topping på de nevnte rettene og på yoghurt, supper og stapper. Med massevis av bruksområder, lang holdbarhet og drøy bruk føler jeg frøene er verdt pengene mine.

Chia overnight pudding

Når jeg lager chiagrøt og pudding klarer jeg ikke helt bestemme meg for om det føles mest som dessert eller mest som frokost, og lander vel på at det er en utrolig god frokost.

 

Dette trenger du:


2 ss chiafrø
2 dl valgfri væske (jeg varierer mellom vann, lettmelk eller Alpro soyamelk med vanilje)
Dersom jeg tar vann blander jeg inn litt kesam lime eller yoghurt etterpå.

 

Slik gjør du:


Rør litt rundt skålen og la blandingen stå i 2-3 timer eller over natten. Jeg pleier å røre litt igjen etter ca 30 minutter når frøene har begynt å ta opp væsken. Det høres kanskje lite ut med 2 ss frø, men de sveller ganske mye og det blir en god porsjon, men bare test deg frem.

Hell den tykke blandingen over i et glass eller en liten bolle.
Legg 2-3 ss yoghurt eller kesam med smak på toppen.
Ønsker du müesli kan du legge det oppå yoghurten, eller mellom chia og yoghurt for fine lag.
Pynt med friske bær og frukt på toppen.

Voliá! God frokost med fin balanse av smaker, teksturer og næringsstoffer.

av Melina Magulas

Mer om Melina

Grøtoppskrift

{{widget type=”Convert\CatalogWidget\Block\Product\ProductsList” template=”Magento_CatalogWidget::product/widget/content/grid.phtml” product_attribute=”sku” title=”Favoritter” products_count=”8″ product_attribute_values=”Karna Yoga Cami – Pure White,Karna Yoga Cami – Beautiful Black,Bandha Tights – Black/White,Bandha Tights – Beautiful Black,Seamless Sportsbra – Midnight Blue,Yoga Bra – Beautiful Black,Yoga Bra – Pure White,Yoga Pantsuit – Midnight Blue”}}

Free shipping

Always free shipping on orders over 1500NOK / 1500SEK

Fast delivery

We ship all orders within one working day and deliver within 2-5 days

Secure payments

All payments processed on our website are handled with high security

Need help?

E-mail: info@runandrelax.com