Treningsreise i Italia

Reisebrev fra bella Italia: Slik lager du din egen treningssamling!


Å reise bort for å få fokus på egen treningspraksis og samle inn nye opplevelser er noe av det aller, aller beste jeg vet. Nå har jeg akkurat hvert på det som i mine øyne er verdens beste treningsreise! Her får du tipsene og inspirasjon til å lage din egen treningsreise eller treningssamling, som det heter når vi leker idrettsutøvere.

De siste 4-5 årene har det blitt helt normalt for meg å reise vekk på langhelger med jevne mellomrom eller en uke i ny og ne for å trene. Dette høres kanskje helt sprøtt ut og jeg kaller det ofte ”ferie for spesielt de gærne”, men sannheten er at å reise på treningstur er for ALLE. Du har kanskje lagt merke til den veldige oppblomstringen av treningsturer og weekender? Så nå skal jeg gi deg noen tips til hvordan du kan lage noe liknende med dine venninner, hvordan vi løste planlegging, økonomi og logistikk 

Planlegg for suksess

Vi var 5 langrennsvenninner som skulle reise avgårde til Italia og flybiletter og hotell ble bestilt ved påsketider. Selv om vi først skulle til Seiser Alm i Syd-Tirol og så til Livigno i Lombardia, så vi fløy faktisk til München i Tyskland fordi det er så greit å kjøre derfra til Seiser Alm. Når man skal til dette nydelige fjellområdet som heter Dolomittene gjelder det egentlig bare å komme seg ned til mellom-Europa, og det fine med akkurat det er at du bare kan fly dit det er best billettpriser og flytider, enten det er Zürich, München eller Milano. Så tar dere ut en forhåndsbestilt leiebil der dere lander. Når man skal til alpene med litt ymse sportsutstyr i tillegg til å forflytte seg i løpet av turen må man faktisk ha bil, men roadtrip er jo så koselig også! 

Fordi vi var 6 personer leide vi to biler hos Avis og da ble det jo veldig rimelig. Et globetrotter-tips er å melde deg inn i leiebilselskapets fordelsklubb for å skippe køen, som var milelang da vi kom til München. I tillegg delte vi selvfølgelig på drivstoff, vei-oblat og bompenger. For å ikke bruke tid og krefter på at alle legger ut litt her og der, hvem sin tur det var til å legge ut nå osv, hadde én person ansvaret for bil-økonomien og så Vipps’et vi til slutt. 

Treningsopplegget var laget av oss på forhånd og delt med alle i et Google docs-dokument, så alt var klinkende klart til vi skulle reise og det liker jeg for da kan jeg innstille meg mentalt på hva som skal skje. Jeg tror det er kjempeviktig at opplegget ikke er alt for rigid heller og at det er rom for at folk kan tilpasse litt etter hva de føler for og hvor slitne man blir. Det skal jo være gøy! Vi skulle reise til høyden (2500 moh +++) og det kan faktisk være litt krevende å både trene der, sove bra nok og man kan bli litt ør og rar av høyden. Hvertfall ble jeg det i starten, så litt hensyn må tas. Vi la opp til ca 3 harde økter, 2 3-5 timers langturer, en mobilitets-og styrkeøkt og resten kortere langturer på ca 1.5-2 timer. 

Tur-tips og høydefrykt

Alle jentene hadde hvert på minst én av stedene tidligere, men venninnen min, Linda, er en skikkelig kjentkvinne og kyndig med kart så hun hadde gjort klar diverse løpe- og rulleski-ruter. I sånne situasjoner får jeg skikkelig  ”saueflokk”-mentalitet og bare dilter etter og mister helt fullstendig retningssans, men det er litt deilig også. Linda er kjempeflink til å bruke app’en STRAVA for å se hvordan andre har tatt seg frem i terrenget og få tips til turer, se hvor lang tid de tar og så videre. Det er noe jeg også skal gjøre mye mer av også, her hjemme i Oslo-marka! Du trenger heller ikke være helt Lars Monsen for å finne frem i disse italienske alpene heller, for det er faktisk bedre merkede stier og veier for turmål enn noe annet sted jeg har hvert og det holder greit med de enkleste kartene du får på hotellet. Selv på over godt over 2500 meters høyde er det stier som er enkle å ta seg frem på og vi møtte folk i all slags fysisk form langs veien. Litt klatring ble det her og der, spesielt til en topp på 3000 meter, som var en litt mer viderekommen tur. I ens æren hadde jeg tatt på meg min splitter nye fjell-tights fra Run & Relax for å teste hvordan den var å løpe med, siden jeg er utrolig kresen på løpetights. Da jeg fikk kjenne på en høydefrykt jeg ikke hadde opplevd i noen klatrevegg før var det egentlig bare målet om å få tatt et bilde i fjell-tights på 3000 metershøyde som drev meg opp, i tillegg til at vi kanskje måtte ned på andre siden av toppen. Se for deg at du klatrer opp på en Toblerone-topp i snø og løst fjell med tynn luft, puh. Tror det blir yoga i New York neste gang, haha.

Mountain living

Apropos hotell! Det er noen ganske flotte resort hoteller selv langt inne i fjellheimen. Du finner alt fra veldig eksklusive steder til mer enkle, lavbudsjett steder. De sveitsiske alpene er ikke et ”steinkast” unna, men der er det mye dyrere så det er også noe å tenke på… Vi bodde veldig enkelt i Seiser Alm, men med god, stor frokost (viktig) og ok+ middag. I Livigno bodde vi litt finere, men bare med frokost inkludert for det er så mange gode spisesteder der. Vi bodde på Piccolo i Seiser og Hotell Galli i Livigno, og så delte to og to et dobbeltrom. Å reise til alpene er overkommelig eller billig, men å bo kan fort koste litt, men sjekk ut masse ulike hoteller og på disse stedene er det veldig fint hele året. Seiser Alm har for eksempel i gjennomsnitt 300 soldager i året!

Kosetid

Selv om vi alle var veldig gira på selve treningen vi skulle gjøre, gledet vi oss like mye til deilig italiensk pizza, lun pasta, tiramisu, skummende cappuccino, hotellfrokoster og bittebittelitt vino. På en slik tur skal det være tid til både avslappende og aktiv kos. Vi startet alltid dagen med en stor og god frokost, og en liten time senere var det klart for første av to økter om dagen. Vi la enten den hardeste eller den lengste økten først på dagen og en litt lettere økt på ettermiddagen. Mellom slagene spiste vi god lunsj enten på rommet eller ute på café eller restaurant, lå litt på sengen og spiste godteri, sov litt eller leste og vipps så var det klart for økt nummer to! Jeg får faktisk fort litt dårlig matlyst i høyden, så litt godis må til for å få nok energi, men det er jo bare deilig når det er sveitsisk melkesjokolade og nutella i butikken rundt hjørnet. Selv om det gikk mye i pizza (jeg savner den allerede!), fikk vi nydelig tunfisk tartar burger på So What og god sushi på Larice i Livigno og fisk til middag på hotellet i Seiser. Det som er helt sikkert er at når dere er på treningstur blir det viktig å spise nok for dere trener mye mer enn til vanlig!

Treningsglede + turglede = sant

Jeg vet ikke om du har sett instagram feeden min fra turen, men jeg kan love deg at det var ENDA finere i virkeligheten, så det sier litt. Å cruise rundt i vakre alper med mektige og muskuløse fjell var som i en drøm. Å være på høyde med eller over skyene er virkelig en fantastisk opplevelse! Nå var vi på en alpetur, men om du ikke er helt på det med rulleski eller på løper’n, kan du gjøre noe liknende med sykkel eller turgåing. På vinteren byr de samme stedene på flotte langrenns- og alpinmuligheter, men jeg synes kanskje barmarkstrening er best der. Likeledes kan dere planlegge yoga-tur til liknende strøk eller en storby, eller reise til en storby og teste ut ulike treningssentre med andre timer enn vi har her hjemme. Hva med Soul Sycling og Pilates i New York, for eksempel? Du skal alltids få tid til shopping og fine dining, men ved å være aktiv sammen med venninnene dine knytter dere bånd på en helt annen måte enn å bare møtes på café eller ligge rett ut på en strand.

 

6 tur-tips til slutt

  • Bestill i god tid – alle involverte bør følge litt med på flybilletter for å få gode priser
  • Hør med venner og kjente om hotelltips. 
  • God hotellfrokost er et must og skal du ut i naturen etterpå er det kjekt med mulighet for å kjøpe eller lage matpakke.
  • Planlegg aktivitetene på forhånd: sjekk ut turruter, book dere på klasser og gruppetimer for da er det bare å møte opp og dere kaster ikke bort tiden med å sitte å lete etter timer på nett på turen.
  • Vær nøye med økonomien. Kanskje det ikke er så viktig for deg hvem som betalte kaffen, men det kan være at andre er nøye på slikt. Bruk for eksempel spleiseappe’n PayBack for å gjøre opp til slutt og det blir ingen sure miner.
  • Velg dine kjepphester! Folk er forskjellige og dersom noe irriterer deg bør du gå en runde med deg selv om det er verdt å si noe eller ikke. Reiser du med andre må du faktisk gjøre deg litt rund i kantene og bidra til god stemning.

 

Arrivederci!

Klem fra Melina
@melinamagulas

av Melina Magulas

Mer om Melina

Grøtoppskrift

{{widget type=”Convert\CatalogWidget\Block\Product\ProductsList” template=”Magento_CatalogWidget::product/widget/content/grid.phtml” product_attribute=”sku” title=”Favoritter til utetrening” products_count=”12″ product_attribute_values=”Seamless Sportsbra – Midnight Blue,Infinity Tights – Dark Winter Blue Sky,Run Away Tights – Beautiful Black,T-Sportsbra – Dark Dreamy Rose,Workout Tank – Midnight Blue,Workout Leggings – Midnight Blue,Hot Yoga Capri – Raspberry MIX,Back Strap Top – Dark Winter Blue Sky,Workout Sweater – Midnight Blue Melange,Merino Crew – Dark Dreamy Rose,Layer Up Vest – Beautiful Black,Go Warm Jacket – Beautiful Black”}}

Free shipping

Always free shipping on orders over 1500NOK / 150EUR /1500SEK/ 150USD

Fast delivery

We ship all orders within one working day and deliver within 2-5 days

Secure payments

All payments processed on our website are handled with high security

Need help?

E-mail: info@runandrelax.com