Spis vegansk for en dag

Spis vegansk for en dag


Om noen sier de er veganer tenker man kanskje først og fremst på alt man ikke kan spise som veganer. Hva om vi heller fokuserer på alt godt og sunt man kan spise iløpet av en dag med en vegansk kost? Å være veganer handler om å adoptere en livsstil hvor dyr verken utnyttes til mat, klær eller andre formål, men i denne bloggposten er det kun ett fokus på hvordan du kan teste veganske oppskrifter og se hvordan du føler deg etter en dag med plantebasert mat! 

Du vil få alternativer til å lage alt fra bunn, eller ta enkle snarveier, men ingenting inneholder dyreprodukter. Dessuten så smaker noen av disse oppskriftene veldig godt, i tillegg til å være veldig rimelige i pris. La oss begynne! 

 

Måltid #1: Sitronte

Start dagen med en kopp varmt vann med saften fra en halv sitron , akkurat som du gir tennene en tannpuss så gir dette kroppen en god rens før du starter å fylle på utover dagen.

Måltid #2: Chiapudding 

Denne må du egentlig lage dagen før, da Chia frø tar ett par timer til å svelle ordentlig. 

Bland 4-6 spiseskjeer i et glass med plantebasert melk, feks Oatly, soya, mandel eller ris. Beste smaken får du med hjemmelaget mandelmelk (oppskrift lengre ned). Viktig når du blander disse sammen er at du rører godt om i minst ett minutt, ellers får du en klump med hard “Chiabetong” i bunnen av glasset. 

Servering:

Ta I noen mandler, bær og valnøtter på toppen, og kanskje en teskje med syltetøy på toppen hvis du er vant til søt smak om morningen. 

Måltid #3: Smoothie brunch

Har du ikke noen blender, no problem! Mikserstav går like fint. Bland sammen en moden banan med økologisk frossen mango og bringebær fra kolonihagen (finnes på Rema 1000), og samme plantemelk som du brukte til Chia puddingen. Kombinasjonen av bringebær mango og banan er overraskende frisk og god!

Måltid #4: Lunsj 

Hva er norskere enn brødskiver til lunsj? Brødskiver trenger visst ikke være kjedelige eller usunne, og med supergrovt brød fra baker Hansen så har du en god base med lavt GI, som holder deg gående noen timer. 

Ta en skive eller fler, og ta på ett grovt lag hummus. Vil du ta snarveien å kjøpe ferdig hummus så kan du gjøre det på utvalgte butikker. Vil du gjøre verdens beste hummus selv, så kan du se denne videoen av utrolig flinke vegetarbloggen.no : http://www.vegetarbloggen.no/2011/04/28/verdens-beste-hummus/

Servering:

Oppå hummusen, pynt med godt vaskede spirer (alfa, broccoli, solsikke), eller agurk, eller paprika, eller noe annet crispy godt du har hjemme. Drikk ett stor glass med juice hvis du har litt lavt blodsukker, eller ett glass med kaldt vann. 

Måltid #5: Mellommåltid 

Alternativ 1: Quini! Både Narvesen og 7/11 har nå Quini, en plantebasert rislunsj med svarthavre, quinoa, og plantemelk. Til søtning har de i litt kokossukker, og smakene er enten vanilje, mango eller kakao. Dette holder deg gående en time til før du får munchies. 

Alternativ 2: Frukt! Aka the ultimate snack. Hvis du har litt ekstra tid så kan du kutte opp en mango, kiwi, papaya, melon, eller bringebær og blande i alpro sin soya yoghurt uten sukker. Nam! 

Måltid #6: Gratitude bowl

Denne oppskriften er basert på en rett fra Cafe Gratitude i Venice Beach, LA. Grunnidéen er at man får de proteiner, karbohydrater, fett og vitaminer for å overleve fra de fire grunn ingrediensene, så kan man legge til hva man vil oppå det. Hovedingrediensene er sorte bønner, ris, grønnkål og avocado. 

Bønner: skyll en/to bokser økologiske sorte bønner, stek litt løk og hvitløk i litt olje og ta på salt og pepper, ta oppi bønnene og skru ned varmen lavt. (Disse kan stå og holde varmen til resten er ferdig.) Prøv gjerne å ta i litt Tabasco og liquid smoke for ekstra smak og punch. 

Ris: økologisk jasmin ris er veldig godt, men ta det ris du har hjemme. Skyll Ris først, slik at stivelsen rundt kornene fjernes. Bland ett glass ris med 1.5 glass vann. Ta oppi litt grønnsaksbuljong (unnvik msg!) og salt, og en stjerne anis hvis du vil være fancy. Viktig å sette lokk på bollen. Kok på svak varme, uten å ta av lokket. 

Grønnkål: ikke kjøp den ferdig kuttede grønnkålen, men kjøp ordentlig grønnkål på stang. Bruk hendene og riv av passe store biter opp i en sil, og skyll godt (det pleier ofte å være sand i grønnkål). For å bevare maksimal ernæring så steam grønnsakene dine i 5-10 min, istedenfor å koke dem. Steking går og, men ikke bruk olje, bare litt vann og lokk på. Det er veldig godt å skive litt sitron over. Du kan også ta i spinat og broccoli, hvis du er lei av grønnkål, eller bare liker dem.

Avocado: godt fett, som passer helt supert till å skape balanse på denne tallerken. Kutt igjennom, fjern steinen, skjær skiver, og bruk en matskjed til å skrelle. 

Servering:

Kjøp ristede mandler med habanero smak på Meny eller Rema 1000, eller dryss over saltede cashews. En annen ting som er spennende for å variere denne retten er hjemmelaget salsa (kutt og bland sammen tomat, rød løk, lime, litt chili, og koriander). Cherrytomater er også godt i denne retten. 

Ikke bare er dette et veldig helhetlig sammensatt måltid ernæringsmessig, det er også veldig mettende og godt, og perfekt til å by en vegan-super-sunnt-og-godt-skeptiker på! 

Måltid #7: Kveldskos

Hjemmelaget mandelmelk og bounties 

Mandelmelk: Soak en pose mandler I varmt vann et par timer. Kjør dem I din juicer, eller blender, og sil bort de grove bitene. 

Mix sammen med 3-4 myke dadler, bittelitt havsalt, litt kanel og vanilje. Du aner ikke hvor godt dette er før du har prøvd;) 

Bounties: Bland kokosflinger med kokosmelk (bruk skje til å ta ut fettet, og sleng vannet som er i bunn av boksen). Ta på litt søtning, feks agave syrup eller maple syrup. Det holder med to teskjeer. Lag barer og frys dem i 15 min. 

Bland mørk sjokolade med litt soyamelk og kokosfett, og varm dette over vannbad. Ta ut barene og dypp i sjokoladen. Hvis du har fryst barene nok så stivner sjokoladen på noen sekunder. Ellers sett alt inn i fryseren noen minutter til, og nyt sammen med mandelmelken. 

Da var dagen over, hvordan føles det?

Vi håper at du i praksis og med egne øyne og munn har opplevd at det viktigste er å ikke fokusere på hva som er “forbudt”, men heller på alt nytt og spennende man hittill ikke prøvd. 

av Stine Hegre

Mer om Stine

Grøtbok

{{widget type=”Convert\CatalogWidget\Block\Product\ProductsList” template=”Magento_CatalogWidget::product/widget/content/grid.phtml” product_attribute=”sku” title=”Våre bestselgere” products_count=”8″ product_attribute_values=”Karna Yoga Cami – Pure White,Karna Yoga Cami – Beautiful Black,Bandha Tights – Black/White,Bandha Tights – Beautiful Black,Seamless Sportsbra – Midnight Blue,Yoga Bra – Beautiful Black,Yoga Bra – Pure White,Yoga Pantsuit – Midnight Blue”}}

Free shipping

Always free shipping on orders over 1500NOK / 1500SEK

Fast delivery

We ship all orders within one working day and deliver within 2-5 days

Secure payments

All payments processed on our website are handled with high security

Need help?

E-mail: info@runandrelax.com